Slovensko má v rámci Európy jedny z najvhodnejších pôdno-klimatických podmienok na pestovanie ovocia. Aj tak sú však výmery ovocných sadov v porovnaní s minulosťou oveľa nižšie. Pokiaľ dosahovali v minulosti 16-19 tisíc hektárov, dnes je evidovaných 6 a pol tisíc hektára plôch, na ktorých sa pestuje ovocie. Aká úroda ovocia sa ukazuje tento rok povedal Tatiane Šuškovej predseda ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj keď má naša krajina jedny z najvhodnejších pôdno-klimatických podmienok na pestovanie ovocia a slovenskí ovocinári dopestujú kvalitné ovocie, v rámci Európskej únie patríme ku krajinám, kde sa ho skonzumuje veľmi málo. Pokiaľ priemer skonzumovanej dennej dávky je v Európe 450 gramov denne na jednu osobu, na Slovensku zje človek denne len 200 gramov ovocia. A často práve toho dovezeného. Uprednostňovanie domácich produktov má však množstvo aspektov. Čo všetko podporujeme, ak si v obchode kúpime práve slovenské jabĺčko?
Tatiane Šuškovej povedal ovocinár František Toth.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak verme, že optimistické predpovede slovenských ovocinárov sa naplnia a už o pár mesiacov budeme môcť ochutnať kvalitné šťavnaté ovocie voňajúce po Slovensku.