Potraviny budúcnosti

Potraviny budúcnosti

Máme slabosť pre retro. Nech už ide o módu, automobily či elektrotechniku atď. Skrátka, to čo bolo, nás zaujíma. V stravovaní je to však trochu ináč. Aj tu vedie babičkina kuchyňa, ale návraty späť majú aj svoje racionálne opodstatnenie. Napríklad dvojica obilnín, ktorá sa dnes teší záujmu - špalda a pohánka, boli podrobené dôkladnému testovaniu. Čo prinieslo zaujímalo aj Hanu Michalčíkovú.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi potraviny budúcnosti popri špalde a pohánke treba zaradiť aj zaujímavú bylinu, ktorej liečivé účinky pozná ľudstvo už  viac než 2000 rokov , je doma v Mongolsku, na Sibíri a miesto má aj v tradičnej tibetskej medicíne. Je to rakytník rešetliakový, rastlina, ktorú mnohí považujú za zázračnú. Patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou, a čo je dôležité môžete si ju vypestovať aj v záhrade. Zaujala aj Hanu Michalčíkovú, ktorá sa o nej porozprávala s Martinom Polovkom a Zuzanou Ciesarovou z Výskumného ústavu potravinárskeho.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rakytník reštliakový patrí do ľudového liečiteľstva Tibeťanov a tí dobre vedeli, že ak ho majú poruke, pomaranče nepotrebujú. Vitamínu C má desaťkrát viac než pomaranč, okrem toho prečistí telo a postará sa, aby ste mali krásne vlasy aj pleť.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Antranias

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame