Zemiaky. Popri ryži asi najčastejšia príloha hlavných jedál. Kedysi bol najmä sever Slovenska rajom pestovateľov zemiakov. Najznámejšou v tejto oblasti bola spišská obec Smižany. Dnes je to však celkom inak. V Smižanoch o zemiakoch ani nevedia, a táto plodina prestala dominovať v týchto oblastiach. Najviac sa zemiakom darí na juhozápade – no s jednou podmienkou. Pestovatelia ich musia mať pod závlahami. Inak sa slovenským pestovateľom zemiakov darí aj v odbyte. Pokračuje Martin Jurčo.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes hovoríme o pestovaní zemiakov. Patria k plodinám, ktoré sa často objavujú v hypermarketoch aj zo slovenskej produkcie. Naši pestovatelia ich dokážu vyrobiť také objemy, že sú zaujímavé aj pre veľké reťazce. Aj tak vyrábame len viac než polovicu domácej spotreby zemiakov, ostatné dovezieme. Dôležitý je však nielen objem, ale aj kvalita zemiakov – a aj v nej sme úspešní.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hovorili sme o slovenských zemiakoch a ich kvalite. Podobne ako aj pri nákupe iných potravín platí osvedčená zásada. Čítajme etikety výrobkov.