Strukoviny sú dôležitou súčasťou našej stravy

Strukoviny sú dôležitou súčasťou našej stravy

Šošovička, hrášok, fazuľa - pesničku o strukovinách v minulosti poznalo každé dieťa v materskej škôlke. A nielen pesničku, ale aj jedlá zo strukovín, ktoré boli pravidelnou súčasťou jedálnička všetkých generácií. Dnes strukoviny na tanieroch často chýbajú. Keď sa však ich úloha vo výžive prezentuje zaujímavým spôsobom, ľudia sú aj dnes zvedaví na všetko, čo s nimi súvisí. Stánok Výskumného ústavu potravinárskeho na Dni Rádia Regina dokorán plný strukovín zaujímal nielen návštevníkov, ale aj záhradkára profesora Hričovského. Zastavila sa pri ňom aj Tatiana Šušková.

Strukoviny sú dôležitou súčasťou našej stravy - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rok 2016 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia za Medzinárodný rok strukovín. Jeho cieľom nie je len podporiť konzumáciu týchto výživovo hodnotných potravín spotrebiteľmi, ale poukázať aj na výhody ich pestovania. Tatiane Šuškovej už viac povedala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Strukoviny sú dôležitou súčasťou našej stravy - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Návrat strukovín na naše polia závisí teda aj od nás spotrebiteľov. Čím viac ich budeme konzumovať, tým viac ich budú poľnohospodári pestovať.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: aitoff

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame