Rómovia sa od nepamäti venovali najmä hudbe, kováčstvu, košikárstvu, obchodu s koňmi či rôznym drobným remeslám. Zručnosť, fantázia a kreativita, ktoré sú pre nich charakteristické, sa dnes výborne uplatňujú aj v oblasti profesionálneho varenia. Aj preto čoraz viac mladých Rómov nachádza svoju životnú cestu práve v gastronómii, ako kuchári, cukrári či pekári.
Mnohí študenti s rómskym pôvodom dosahujú v spomínaných odboroch pozoruhodné úspechy a to nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodnej úrovni. Prinášajú si domov ocenenia z prestížnych súťaží, ako je napríklad Bid Food Gastronomy Show 2025, tak ako aj študent tretieho ročníka SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave. Beáta Repíková sa porozprávala s úspešným študentom, v spomínanej gastronomickej show, s Richardom Kopčom, ktorý pochádza z obce Borský Svätý Jur.
Pestrofarebné umenie | Richard Kopčo
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hoci odbor kuchár nepatrí medzi tradičné rómske remeslá, nadväzuje na bohatú a hlbokú kulinársku tradíciu. Ak by sa študentovi SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave, Richardovi Kopčovi, podarilo naplniť svoje sny v tomto odbore, potešilo by to nielen obyvateľov a návštevníkov jeho rodnej obce Borský Svätý Jur, ale možno by sme sa jeho kuchárskym talentom mohli pýšiť aj za hranicami Slovenska.