Záhorie je známe nielen svojou krásnou prírodou a pohostinnými ľuďmi, ale aj jedinečnou kuchyňou, ktorá je pohladením pre dušu i chuťové poháriky. Každé jedlo, pripravené podľa tradičných receptúr je návratom ku koreňom, ktoré dodnes pretrvávajú v mnohých domácnostiach či na festivaloch venovaných gastronómii regiónu. O tradičnej kuchyni Záhoria viac povie Vlasta Cigánková.
Tradičná kuchyňa Záhoria I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Záhorie si uchováva chuť dediny a spomienky na časy, keď jedlá vznikali z toho, čo príroda ponúkla a čo si ľudia dorobili na poliach či vo viniciach a sadoch. Tradičná kuchyňa tohto regiónu je viac než len jedlom – je to most medzi generáciami, ktorý uchováva bohaté lokálne zvyky a tradície. Svedčia o tom aj miestni obyvatelia, ktorí sa nimi inšpirujú dodnes. Vlasta Cigánková oslovila niektorých z nich.
Tradičná kuchyňa Záhoria II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Skúsme teda spoločne nahliadnuť pod pokrievku tejto kulinárskej pokladnice a objaviť, prečo záhorácke jedlá nielen zasýtia, ale aj potešia srdce a dušu. Možnosťou, ako sa to dozvedieť, je aj publikácia Tradičná kuchyňa Záhoria z pera Mojmíra Benžu.