Leto je čas hubárov

Leto je čas hubárov

Kto má huby rád, ten vie, že s príchodom leta sa môže tešiť. Samozrejme, je to ovplyvnené viacerými faktormi, predovšetkým počasím, ale nádej na plné košíky voňavých húb, tá je tu stále. Ba dokonca poznám aj takých, ktorí si na tento koníček šetria dovolenku. Nuž huby sú pre mnohých neodolateľné a tajomné. Rímsky spisovateľ Plínius považoval huby za najväčší zázrak prírody, lebo nemajú korene a vyrastajú z ničoho. A lákajú ľudí odjakživa. Nepopreli to ani dvaja z tých ktorých sa Hana Michalčíková pýtala, či chodia na huby?

Leto je čas hubárov I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Omyly patria do života, ale nemali by patriť do hubárskej abecedy. Ináč sa nám môže stať, že z veľkého množstva húb nielenže nič nenavaríme, ale odnesie si to aj naše zdravie. Mykologička Ivona Kautmanová zo Slovenského národného múzea priznáva, že k nadšencom – zberateľom pribúdajú každý rok aj tí, ktorí si do košíka vložia nejedlé huby. Aj preto informácia, že existuje huba, pri ktorej sa pomýliť nedá, je veľmi cenná. Poskytla ju spolu s ďalšími hubárskymi radami Hane Michalčíkovej, ktorá sa jej okrem iného opýtala, či sme naozaj takí výnimoční milovníci húb?

Leto je čas hubárov II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý druh húb má svoj spôsob spracovania. Tak ako nebudeme sušiť kuriatka, dubáky by bola škoda neusušiť, pretože práve po sušení vydávajú najintenzívnejšiu vôňu. Plávky sú vhodné na polievku, kuriatka na perkelt, bedľu treba vypražiť ako rezeň a dubáky so suchohríbami sa hodia do praženice, no a v zime do kapustnice.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame