V každom ročnom období máme nejaký problém- na jar alergie, na jeseň chrípky, v zime mráz a v lete potenie. Niekedy si aj vtipne poznamenáme: “Ide to z nás ako z krhly.“ Faktom je, že potíme sa všetci, jeden však menej, iný viac. A nepotíme sa len tak pre nič, za nič. Pot slúži ako prostriedok tela pre jeho termoreguláciu a zbavuje sa tepla v prípade, že sa telo začne prehrievať. Čo teda samotný pot je a aké je jeho zloženie- opýtala sa Hana Michalčíková doktorky Kataríny Babinskej.
Letné potenie - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Už sme si dnes povedali , že potenie, pokiaľ nie je enormné, je prirodzenou reakciou organizmu na teplo. Hovorili sme aj o zložení potu, o tom, akú úlohu zohráva zvýšená hygiena aj čo ovplyvňuje pach potu. Ďalšou možnosťou ako prirodzene pot obmedziť je zredukovať svoju hmotnosť- keď bude telo menej zaťažené, nebude strava natoľko telo zbytočne prehrievať. A tiež sa treba zamyslieť nad vhodnou skladbou stravy a nápojov. Hane Michalčíkovej zopár dobrých argumentov pridala Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment.
Letné potenie - II. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Možno ste si zopár dobrých zásad pri nepríjemnom letnom potení zapamätali: Potenie je prirodzeným mechanizmom, ktorým sa telo snaží osviežiť. Dôležité je dodržiavať zásady zvýšenej hygieny, pokiaľ je to možné snažiť sa zredukovať hmotnosť, vyhnúť sa ostrým jedlám, alkoholu a kofeínu a dať prednosť ľahkým vzdušným materiálom z bavlny a ľanu. A v závere ešte malé pripomenutie: k potravinám s chladivým efektom patria- kivi, grep, melóny, jahody, reďkovky, paradajky, uhorky, ale aj vajcia, tofu, mlieko a morské plody.