V druhej polovici leta je kukurica stálicou na našich stoloch. Pochutnávame si na jej sladkých klasoch - či už varených, pečených, alebo grilovaných. Z úplne iných dôvodov zaujíma kukurica majstrov ľudových remesiel. Tí si všímajú šúpolie - tuhé listy kukuričného klasu, do ktorých je zavinutý. Vyznačuje sa veľkou odolnosťou a pevnosťou. Dokonale ho vedia spracovať na bábiky - šúpolienky aj manželia Darina a Pavol Škodáčkovci z Vrboviec. Ich prácu obdivovala aj Hana Michalčíková.
Výrobky zo šúpolia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
O výrobky zo šúpolia je na Slovensku stále záujem. Šikovných majstrov po dedinách však ubúda a mladí výrobcovia nepribúdajú. Hoci, ako sme počuli aj od manželov Dariny a Pavla Škodáčkovcov, všetko čo vedia, by radi odovzdali tým, ktorí by v peknom ľudovom remesle pokračovali.