Ako sa spracováva ovocie v okolí Bošáce?

Ako sa spracováva ovocie v okolí Bošáce?

V Bošáckej doline malo ovocinárstvo a spracovanie ovocia vždy silnú tradíciu. My sa dnes zájdeme do tohto kraja pozrieť na staršie, ale aj moderné spracovanie sladkých vôní jesene.
Najskôr sa vyberieme k poslednej tradičnej a najstaršej zrekonštruovanej sušiarni ovocia v Bošáci časti Zábudišová, aké mala kedysi takmer každá rodina. Tatiana Šušková oslovila Mariána Marušku najskôr s otázkou ako sa žije na kopaniciach.

Ako sa spracováva ovocie v okolí Bošáce? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ovocinárska farma EmBIO vznikla v roku 2017, no už niekoľko rokov predtým začala s ekologickým pestovaním ovocia na úpätí Bielych Karpát. Dnes pestujú 21 druhov ovocia v 60 hektároch sadov a ročná úroda je okolo 80 ton ovocia ročne. A keďže ovocia bolo veľa, zákonite prišla myšlienka jeho spracovávania do formy bioproduktov. Ako sa jabĺčka menia na sladký mušt zisťovala Tatiana Šušková v sprievode Jany Kaanovej v muštárni v Moravskom Lieskovom.

Ako sa spracováva ovocie v okolí Bošáce? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame