Ani dnes nevynecháme predstavovanie tradičných symbolov Vianoc. Jednotlivé chody štedrej večere sa v rodinách rôznia. Polievky, kapustnice, vysmážané ryby či šaláty. Každá domácnosť to má inak. Čo je však takmer všade rovnaké sú oblátky. Ich pôvod môžeme nájsť vo zvykoch spojených s oblátkovými hostiami v kresťanskej liturgii. Podľa dostupných informácii ich od polovice 17. storočia piekli najmä kňazi v kláštoroch. Neskôr, od 18. storočia, už začali piecť oblátky aj ľudia v domácnostiach. V súčasnosti sa oblátky pečú na elektrických strojoch. Už trinásť rokov tak robí aj Vanda Pittnerová z Prievidze.
Vianočné oblátky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak niekto uvažuje o tom, že začne piecť oblátky, musí si najskôr zohnať stroj. Takéto zariadenia vyrába aj jedna slovenská firma. Následne už stačí len skúšať a naučiť sa pracovať s cestom.